Menu Close
OBVLADOVANJE SLADKORNE BOLEZNI, HIPERTENZIJE,...

1. Kaj je krvni tlak in zakaj je pomemben?

Krvni tlak je merilo sile, ki jo naše srce uporablja za črpanje krvi po telesu. Krvni tlak se meri v milimetrih živega srebra (mmHg) in je prikazan kot 2 številki:

– sistolični tlak – tlak, ko vaše srce potiska kri

– diastolični tlak – tlak, ko vaše srce počiva med utripi

To pomeni, da je pri meritvi krvnega tlaka 140/90 mmHg, vaš sistolični tlak 140 mmHg in vaš diastolični tlak 90 mmHg. Po splošnem vodniku se za idealen krvni tlak šteje meritev med 90/60 mmHg in 120/80 mmHg, za visok krvni tlak se šteje meritev nad 140/90 mmHg ali in za nizek krvni tlak se šteje meritev pod 90/60 mmHg.

Slika 1: žila z normalnim, mejno visokim in previsokim krvnim tlakom

Visok krvni tlak (hipertenzija) je pogosto povezan z nezdravimi življenjskimi navadami, kot so kajenje, pitje preveč alkohola, prekomerna telesna teža in premalo gibanja. Če se ne zdravi, lahko visok krvni tlak poveča tveganje za razvoj številnih resnih dolgoročnih zdravstvenih stanj. Visok krvni tlak lahko škoduje vašemu zdravju na več načinov – resno poškoduje pomembne organe, kot so srce, možgani, ledvice in oči; povzroča tveganje za nastanek koronarne srčne bolezni in srčnega napada. Nizek krvni tlak je manj pogost. Nekatera zdravila lahko povzročijo nizek krvni tlak kot stranski učinek. Povzročajo jo lahko tudi številna osnovna stanja, vključno s srčnim popuščanjem in dehidracijo.

Magnetna terapija kot pomoč pri obvladovanju hipertenzije

Pogosto je, da posamezniki niti ne vedo, da imajo povišan krvni tlak, saj to kronično stanje v začetnih stadijih običajno nima nobenih simptomov. Zato je nujno, da si krvni tlak redno merimo, prav tako pa tudi ohranjamo zdrave življenjske navade, npr. redno fizično aktivnost, zdravo telesno težo, jemanje predpisanih zdravil ter redno uporabo magnetne terapije v sklopu sistema MAG 204.

Klinična študija v ZDA[1] je pri 200 posameznikih z diagnozo hipertenzije pokazala, da redna uporaba magnetne terapije (kot v sklopu sistema MAG 204) prinese sledeče koristi:
  • Viskoznost krvi se zmanjša za 10-20 % ali več
  • Turbulenca v krvnem obtoku je z uporabo magnetne terapije zmanjšana. Po zdravljenju bo pretok krvi laminaren. Zaradi skupnega učinka zmanjšanja viskoznosti in zatiranja turbulence se krvni tlak zniža za 10-20 % ali več
  • Koncentracija kisika v krvi se z zdravljenjem izboljša
  • Zgornji učinki bodo trajali približno 24 ur po terapiji, nato pa počasi izzvenijo; vendar bo ponovna terapija osvežila učinke
  • Ker je stabilen laminarni pretok krvi ateroprotektiven z aktivnim zmanjševanjem vnetnih genov, lahko ima magnetno zdravljenje, ki zmanjša moteno hemodinamiko krvnega pretoka, dolgoročni učinek kot antiaterogena terapija
Podobne rezultate je imela tudi klinična študija iz Rusije[2]; v njej so sledili bolnikom z esencialno hipertenzijo. Ugotovljeno je bilo, da stalno delovanje magnetnega polja, ki ga ustvarjajo takšni magneti, kot so uporabljeni tudi v našem sistemu MAG 204, pri bolnikih povzroči znižanje arterijskega tlaka brez pojava kakršnih koli stranskih učinkov in sočasno tudi ugodno vpliva na centralno hemodinamiko in mikrocirkulacijo.

[1] Rongjia Tao, Cardiovascular Therapy LLC

[2] S G Ivanov, V V Smirnov, F V Solov’eva, S P Liashevskaia, L Iu Selezneva, Ter Arkh. 1990;62(9):71-4;  PMID: 2281411

[3] Magnetic stimulation of carotid sinus as a treatment for hypertension; DOI: 10.1111/jch.13470

Uporaba magnetne terapije, kot je v sklopu sistema MAG 204 je primerna tako za bolnike z diagnosticirano hipertenzijo kot tudi zdrave osebe, ki želijo ohranjati dobro zdravje ožilja. Učinkovitost magnetne terapije kot podpornega zdravljenja hipertenzije je preiskovalo še veliko kliničnih študij v številnih bolnišnicah in na univerzah.[3]

2. Diabetes (sladkorna bolezen)

Kaj je diabetes in kakšne so lahko posledice neobvladovane bolezni?

Sladkorna bolezen oziroma diabetes je bolezen, ki se pojavi, ko je glukoza v krvi, imenovana tudi krvni sladkor, previsoka. Glukoza v krvi je  glavni vir energije za telo in prihaja iz hrane, ki jo uživamo. Inzulin – hormon, ki ga proizvaja trebušna slinavka – pomaga, da glukoza iz hrane pride do celice, kjer se uporablja za energijo. Včasih telo ne proizvede dovolj (ali pa sploh nič) inzulina, ali pa se ta ne porablja dobro. Glukoza nato ostane v krvi in ne doseže celic.

Povišana glukoza v krvi lahko povzroči večje število kroničnih bolezni, na primer:

– srčna obolenja

– možgansko kap

– bolezni ledvic

– težave z očmi

– zobna obolenja

– poškodbe in okvare živčevja

– težave s stopali

Katere vrste diabetesa poznamo ?

Najpogostejši tipi sladkorne bolezni sta tip I. in tip II.

a) Sladkorna bolezen tipa I.

Če imate sladkorno bolezen tipa I., vaše telo sploh ne proizvaja inzulina. Vaš imunski sistem napada in uničuje celice v vaši trebušni slinavki, ki proizvajajo inzulin. Sladkorna bolezen tipa I. se običajno diagnosticira pri otrocih in mladih odraslih, čeprav se lahko pojavi pri kateri koli starosti. Ljudje s sladkorno boleznijo tipa I morajo vsak dan jemati inzulin.

b) Sladkorna bolezen tipa II.

Če imate sladkorno bolezen tipa II., vaše telo ne proizvaja in ne uporablja inzulina dobro. Sladkorna bolezen tipa II. se lahko razvije pri kateri koli starosti, tudi v otroštvu, vendar se ta vrsta diabetesa najpogosteje pojavlja pri ljudeh srednjih let in starejših. Tip II. je najpogostejši tip sladkorne bolezni.

c) Druge vrste sladkorne bolezni

Manj pogoste vrste vključujejo gasticijski diabetes, monogeno sladkorno bolezen (ki je dedna) in sladkorno bolezen, povezano s cistično fibrozo.

Kako obvladujemo sladkorno bolezen?

Sčasoma lahko preveč glukoze v krvi povzroči zdravstvene težave. Čeprav je sladkorna bolezen neozdravljiva kronična bolezen, lahko za obvladovanje uvedemo različne spremembe življenjskega sloga in ostanemo zdravi. Te spremembe vključujejo redno fizično aktivnost, omejevanje/spremljanje vnosa ogljikovih hidratov ter splošna zdrava prehrana, prenehanje kajenja, redno merjenje glukoze v krvi, jemanje predpisanih zdravil ter izvajanje magnetne terapije s sistemom MAG 204.

Vloga magnetne terapije kot podpora zdravljenju diabetesa

Pozitivni učinki magnetne terapije, kot se izvaja tudi s sistemom MAG 204, je dokazalo več znanstvenih in kliničnih študij. Dr. Yu Chen iz prestižne univerze v New Yorku, ZDA[1], ki se pretežno ukvarja z zdravljenjem sladkorne bolezni, je dokazal, da uporaba magnetne terapije pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa II. vpliva na raven glukoze v krvi in tudi izboljšuje stanje oči pacientov. Dr. Melisa Williams[2] je prav tako opravila študijo, ki je dokazala, da magnetna terapija v kombinaciji z dieto z nizkim glikemičnim indeksom lahko olajšata vzdrževanje in obvladovanje sladkorne bolezni tipa II.  z znižanjem ravni glukoze v krvi, saj so testne skupine, ki so bile izpostavljene magnetni terapiji, pokazale, da se ravni glukoze v krvi gibljejo do normoglikemičnih ravni 4,0–7,7. mmol/l. Uporaba magnetne terapija v sklopu sistema MAG 204 tako pripomore k izboljšani prekrvavitvi ter boljšemu obvladovanju sladkorne bolezni, sploh če poleg tega izvajamo tudi druge ukrepe za izboljšanje življenjskega sloga – torej pazimo na zdravo prehrano (predvsem glikemičen indeks živil), se redno gibamo in jemljemo predpisana zdravila.

[1] Yu Chen, DOI: 10.1142/S0192415X02000193

[2] The effect of a combination treatment of biomagnetic therapy and a low glycaemic influenced diet on nonfasting blood glucose levels in type 2 diabetic rats – * študija opravljena sicer na glodalcih

3. Holesterol

Kaj je holesterol in zakaj je pomemben?

Holesterol je voskasta snov, ki jo naše telo potrebuje za gradnjo celic, proizvodnjo vitaminov in hormonov. Holesterol prihaja iz dveh virov. Prvi vir – jetra – proizvajajo ves holesterol, ki ga potrebujemo. Preostanek holesterola v telo prihaja iz živil živalskega izvora, kot so meso, mleko in jajca. Ta ista živila pogosto vsebujejo tudi veliko nasičenih in transmaščob. Te povzročijo, da jetra proizvajajo več holesterola, kot bi sicer. Za nekatere ljudi ta dodatna proizvodnja pomeni, da preidejo z normalne ravni holesterola na nezdravo raven. Holesterol kroži v krvi – ko se količina le-tega v krvi poveča, se poveča tudi tveganje za težave z zdravjem. Visok holesterol prispeva k večjemu tveganju za bolezni srca in ožilja. Poznamo dve vrsti holesterola – LDL in HDL. Tip LDL je za naše telo slab, HDL pa dober. Prevelika koncentracija ‘slabega’ ali premajhna koncentracija ‘dobrega’ holesterola poveča tveganje, da se ta počasi kopiči v notranjih stenah arterij in skupaj z drugimi snovmi tvori trdo in debelo oblogo. Ta arterije zoži in jih naredi manj prožne (privede do stanja imenovanega ateroskleroza).

Molekulska formula holesterola
Proces nastanka holesterolne obloge

Kako lahko raven holesterola obvladujemo?

Za obvladovanje ravni holesterola moramo spremeniti naše življenjske navade. Najpomembnejše je, da pazimo na vnos živil živalskega izvora in močno omejimo uživanje nasičenih in transmaščob. Prav tako moramo biti v okviru svojih zmožnosti fizično aktivni, jemati predpisana zdravila ter redno izvajati magnetno terapijo s programom št. 68 v okviru sistema MAG 204. Diagnoza povišane ravni holesterola je pogosto postavljena v kombinaciji z drugimi boleznimi krvi ter ožilja (hipertenzija, sladkorna bolezen, slaba prekrvavitev), zato je pomembno da izvajamo magnetno terapijo, ki izboljšuje prekrvavitev (vstavi link od strani za poboljšanje prekrvavitve) s sistemom MAG 204. Študija Dr. Agnieszke Jankowicz-Szymańske iz univerze na Poljskem[1] je pokazala, da izpostavljenost nizkim magnetnim sevanjem (kot je program št. 68 v okviru sistema MAG 204) znižuje raven celotnega holesterola ter izboljšanje razmerja med  HDL in LDL komponentami. Te ugotovitve kažejo na pozitiven učinek magnetostimulacije in možnosti uporabe te tehnike za profilakso ateroskleroze, kar pa je končni cilj vsake osebe, ki ima previsok holesterol.

[1] DOI:10.15369/sujms1989.8.181

Holesterolna obloga
stopnje ateroskleroze

KJE VSE VAM ŠE LAHKO POMAGA MAG204?

IZBOLJŠANJE PREKRVAVITVE

NOČNA
TERAPIJA

OBVLADOVANJE SLADKORNE BOLEZNI, HIPERTENZIJE,...

ŠPORTNA REGENERACIJA

POŠKODBE

OSTEOPOROZA

KRONIČNE BOLEZNI

REVMATIČNA OBOLENJA