Menu Close
KRONIČNE IN SPLOŠNE BOLEČINE

Kaj so kronične in kaj splošne bolečine?

Bolečine se začnejo v receptorskih živčnih celicah, ki se nahajajo v podkožju in v organih po telesu. Ko smo bolni, poškodovani ali imamo druge zdravstvene težave, te receptorske celice pošiljajo sporočila po živčnih poteh do hrbtenjače, ki nato prenaša sporočilo v možgane. Zdravilo proti bolečinam zmanjša ali blokira ta sporočila, predenj dosežejo možgane.

Bolečine se lahko pojavijo v kakršni koli obliki, od rahlo moteče (npr. blag glavobol), do hudo boleče in nevarne (npr. bolečina v prsnem košu, ki spremlja srčni infarkt, ali bolečina zaradi ledvičnih kamnov). Bolečina je lahko akutna (traja malo časa), subakutna, ki traja nekaj tednov ali mesecev, in kronična, ko traja več kot 3 mesece. Akutne bolečine so lahko posledica vnetja, poškodbe, bolezni ali nedavne operacije. Traja manj kot teden ali dva, bolečina pa običajno preneha po zdravljenju in odpravi vzroke zanjo.

Slika 1: uporaba dinamičnega, večpolarnega magneta v primerjavi z statičnim, bi- ali eno- polarnim.

Kronična bolečina je dolgotrajna bolečina, ki traja dlje od običajnega obdobja okrevanja ali se pojavi skupaj s kronično boleznijo (npr. revmatoidni artritis, fibromialgija,…).

Bolniki, ki trpijo za kronično bolečino, jo lahko občutijo v segmentih večje ali manjše nelagodnosti, ali pa neprekinjeno. Kronična bolečina je ena od najpogostejših zdravstvenih težav v Sloveniji in drugje po svetu.

Za bolnike predstavlja veliko oviro v vsakodnevnem življenju, saj se jim zaradi tega lahko zniža kvaliteta življenja.

Nekaj negativnih posledic tega zdravstvenega stanja vključuje: zmanjšanje energije, apetita, mobilnosti, produktivnosti, izostajanje od dela (in s tem nižji dohodki), omejeno sodelovanje pri družbenih in športnih aktivnostih in morebiten razvoj duševnih bolezni (npr. depresija, anksioznost,…)

Kaj povzroča kronične bolečine?

Kronično bolečino običajno povzroči začetna poškodba, kot je zvin sklepa ali preobremenitev mišice, razvije pa se zaradi poškodbe živcev, kar akutno bolečino naredi intenzivnejšo in dolgotrajnejšo – v teh primerih samo zdravljenje osnovne poškodbe ne odpravi tudi bolečine, ki se iz akutne razvije v kronično.  V nekaterih primerih ljudje doživljajo kronično bolečino brez predhodnih poškodb, kot posledico druge kronične bolezni ali pa celo brez očitnega vzroka.

Slika 3: primerjava bolne in zdrave živčne celice - nevropatija

Nekatere bolezni, ki povzročajo kronično bolečino so:

– sindrom kronične utrujenosti

– fibromialgija

– vnetne črevesne bolezni

– osteoporoza

– revmatoidni artritis in artroza

– nevralgije in nevropatije

Kronična bolečina lahko prizadene ljudi vseh starosti, vendar je najpogostejša pri starejših osebah. Poleg starosti obstajajo tudi drugi dejavniki, ki lahko povečajo tveganje za razvoj kronične bolečine – poškodbe, operacije, prekomerna telesna teža in debelost. Glede na trenutno dostopno statistiko za kroničnimi bolečinami trpi eden izmed štirih Slovencev oz. približno 25 % prebivalstva.

Kako zdravimo kronične bolečine?

Čeprav kronična bolečina običajno ni ozdravljiva, lahko s primerno terapijo učinkovito lajšamo simptome. Za zagotovitev uspeha pri obvladovanju bolečine je pogosto potreben multidisciplinarni pristop. Programi za obvladovanje bolečine se običajno izvajajo ambulantno, v rehabilitacijsko ekipo pa so vključeni različni zdravstveni delavci (npr. zdravniki, revmatologi, ortopedi, nevrologi, fizioterapevti, medicinske sestre,…).

Rehabilitacijski program za obvladovanje kroničnih bolečin je zasnovan tako, da ustreza potrebam vsakega pacienta in je odvisen od vrste bolezni, zdravstvenega stanja ali bolečine. Cilj programov za obvladovanje bolečine je pomagati bolnikom, da se vrnejo na najvišjo možno raven funkcije in neodvisnosti, hkrati pa izboljšamo splošno kakovost življenja – fizično, čustveno in socialno.

Kronično bolečino zdravimo z:

– protibolečinskimi zdravili (brez recepta ali z receptom)

  1. Zdravila brez recepta so običajno nesteroidni antiinflamatorni analgetiki, npr. Aspirin, Lekadol in ostala zdravila, ki vsebujejo paracetamol, Nalgesin, Ibuprofen. Uspešno blažijo šibko do srednje močno bolečino, so varni za dolgotrajnejšo uporabo ob upoštevanju priloženih navodil in imajo nizek potencial za zlorabo.
  2. Za hude bolečine se predpiše močnejše analgetike, lahko tudi opioide, a moramo biti pri jemanju teh (predvsem v daljšem časovnem obdobju) previdni, saj imajo potencialno nevarne stranske učinke (tudi odvisnost). Primeri analgetikov, dostopnih samo na recept, so: Naklofen, Doreta (tramadol), Algominal (metamizol), Pergabalin, Roticox (etroikoksib),…

– fizioterapijo in razgibavanjem (za povečevanje in ohranjanje mobilnosti)

– športno aktivnostjo in uravnoteženo prehrano

– invazivnimi terapijami (injekcije, blokade,…)

– v hujših primerih operacijami

magnetno terapijo

Akutne bolečine zdravimo simptomatično in glede na vzrok (poškodba, vnetje, po operaciji,…).

Uporaba magnetne terapije s sistemom MAG 204 za lajšanje kroničnih in akutnih bolečin:

Magnetno terapijo za lajšanje bolečin v okviru sistema MAG 204 izvajamo z naslednjimi programi:

Številka programa Namen uporabe
3 Bolečine stopal
17 Burzitis
23 Bolečine udov
24 Bolečine komolca
25 Bolečine zapestja
26 Bolečine roke
28 Bolečine v vratu
29 Bolečine hrbtenice
30 Bolečine zaradi koksatroze
31 Bolečine tricepsa
32 Bolečine mišic kvadricepsa
33 Bolečine skeleta
34 Bolečine v hrbtu
38 Bolečine v podplatu
39 Bolečine v hrbtenici(mišično-skeletnega izvora)
40 Bolečine v hrbtu(mišično-skeletnega izvora)
42 Kila
47 Vnetje udov
50 Bolečine ledvenega dela hrbta(mišično-skeletnega izvora)
62 Karpalni kanal
65 Bolečine v peti

Magnetna terapija s sistemom MAG 204 kronične in akutne bolečine lajša tako, da vpliva na tri različne celične in izvencelične procese: 

A) Učinek na celično membranomagnetna terapija deluje tako, da ponovno polarizira celične strukture, ki so se po poškodbi ali zaradi bolezni depolarizirale. Depolarizacija poruši ravnovesje znotraj in izven celice (kar je običajno zagotovljeno z natrijevo-kalijevo črpalko), kar je v okviru tkiva opazno z oteklino in vnetjem. S ponovno vzpostavitvijo celičnega mehanizma transporta magnetna terapija deluje tako, da blaži bolečino, oteklino in vnetje.

B) Učinek na intersticijski in tkivni mehanizem = delovanje na beljakovinske molekule, prisotne v vezivnem tkivu. Magnetna terapija vpliva na beljakovine, iz katerih je sestavljen kolagen. Ti proteini delujejo kot magneti in ko jih magnetno polje privlači, se začnejo vrteti, kar fizično energijo pretvori v elektrokemične pojave. Elektromagnetni valovi lahko aktivirajo tudi hemoglobin, ki ga zaradi svoje feromagnetne narave privlačijo magnetna polja, kar omogoča večjo oksigenacijo tkiv

C) Tangencialni mehanizem = delovanje na kostno tkivo. Elektromagnetni valovi v okviru sistema MAG 204 so neionizirajoči valovi nizke frekvence in intenzitete, ki jih organi in biološka tkiva ne absorbirajo neposredno, ampak imajo nanje biofizičen vpliv.

Študija[1] iz leta 1991 je pokazala, da so samo konfiguracije večpolarnih magnetov učinkovite za ustvarjanje blokade akcijskih potencialov senzoričnih nevronov ali sporočila bolečine, kar je tudi mehanizem, ki omogoča magnetni terapiji ublažitev bolečine. Na enak način deluje tudi naš sistem za magnetno terapijo MAG 204. Pomembno je tudi omeniti, da je neučinkovitost bipolarnih statičnih magnetov (uporabljenih v zapestnicah, vložkih za čevlje, itd.) znanstveno dokazana[2].

Logo PlatiumMed

Magnetna terapija s sistemom MAG 204 je za bolnike, ki trpijo za kakršnokoli vrsto bolečin (akutne, subakutne ali kronične) izredno primerna, saj je varna in neinvazivna, učniki terapije pa so opazni zelo hitro – v nekaj minutah. Celoten sistem MAG 204 je preprost za uporabo, tudi za osebe brez  zdravstvenega predznanja. Velika prednost našega sistema MAG 204 je tudi zelo širok izbor programov, s katerimi si lahko zasnujete povsem personaliziran načrt zdravljenja glede na vaše potrebe. Ne glede na to, ali so vaše bolečine akutne (npr. posledica zvina gležnja) ali kronične (npr. diagnoza revmatoidnega artritisa) ali pa celo oboje na enkrat, je možno v okviru sistema MAG 204 najti sistem terapij, ki bodo vaše težave olajšale.

Viri:

  1. Oddelek za nevrologijo, Vanderbilt Medical University Centre, Tennessee, ZDA
  2.  Leonard Finegold, Magnet therapy, doi: 10.1136/bmj.332.7532.4

KJE VSE VAM ŠE LAHKO POMAGA MAG204?

IZBOLJŠANJE PREKRVAVITVE

NOČNA
TERAPIJA

OBVLADOVANJE SLADKORNE BOLEZNI, HIPERTENZIJE,...

ŠPORTNA REGENERACIJA

POŠKODBE

OSTEOPOROZA

KRONIČNE BOLEZNI

REVMATIČNA OBOLENJA