Menu Close
REVMATOIDNE BOLEZNI

Kaj so revmatoidne bolezni?

Revmatoidne bolezni prizadenejo sklepe, kite, vezi, kosti in mišice. Včasih se imenujejo tudi mišično-skeletne bolezni, med njih pa štejemo okoli dvesto bolj in manj pogostih bolezenskih stanj. Najpogosteje so prvi simptomi revmatoidne bolezni bolečine in izguba gibljivosti v sklepu, prav tako pa tudi oteklina (pordelost in toplota) na prizadetem delu telesa. Večina revmatoidnih bolezni je kroničnih in neozdravljivih, se pa lahko njihove simptome blaži z rednim jemanjem predpisanih zdravil, fizično aktivnostjo v okviru zmožnosti, zdravo prehrano, počitkom in uporabo magnetne terapije v sklopu sistema MAG 204.

Precej večje tveganje za razvoj večine oblik revmatoidnih bolezni obstaja pri ženskah v primerjavi z moškimi. Raziskave nakazujejo, da bo v času svojega življenja med štirimi ženskami ena izmed njih zbolela za revmatoidno boleznijo, medtem ko je tveganje pri moških v razmerju 1:6.

Posnetek zaslona 2021-12-27 120316

Revmatoidne bolezni prizadenejo sklepe, kite, vezi, kosti in mišice. Včasih se imenujejo tudi mišično-skeletne bolezni, med njih pa štejemo okoli dvesto bolj in manj pogostih bolezenskih stanj. Najpogosteje so prvi simptomi revmatoidne bolezni bolečine in izguba gibljivosti v sklepu, prav tako pa tudi oteklina (pordelost in toplota) na prizadetem delu telesa. Večina revmatoidnih bolezni je kroničnih in neozdravljivih, se pa lahko njihove simptome blaži z rednim jemanjem predpisanih zdravil, fizično aktivnostjo v okviru zmožnosti, zdravo prehrano, počitkom in uporabo magnetne terapije v sklopu sistema MAG 204.

Precej večje tveganje za razvoj večine oblik revmatoidnih bolezni obstaja pri ženskah v primerjavi z moškimi. Raziskave nakazujejo, da bo v času svojega življenja med štirimi ženskami ena izmed njih zbolela za revmatoidno boleznijo, medtem ko je tveganje pri moških v razmerju 1:6.

Med najpogostejše oblike revmatoidnih bolezni spadajo:

– Osteoartritis (osteoartroza): Je najbolj pogosta oblika artritisa. Od večine drugih revmatoidnih bolezni se osteoartroza razlikuje v tem, da njen pojav ni odvisen od zmotnega odziva imunskega sistema, pač pa se razvije zaradi degenerativnih sprememb hrustanca. Hrustanec v prizadetem sklepu postane tog in izgubi svojo elastičnost, zaradi česar je bolj dovzeten za poškodbe. Sčasoma se lahko hrustanec na nekaterih območjih obrabi, kar omeji njegovo uspešnost pri ublažitvi tresljajev, kite in ligamenti se raztegnejo, v hudih primerih pa lahko celo pride do direktnega kontakta med kostmi. Nastala poškodba hrustanca povzroči bolečine v sklepih in omejeno mobilnost. Običajno osteoartroza prizadene kolena, kolke, ledveno hrbtenico, vrat, prste in stopala, a le tisti del, na katerem je prišlo do obrabe – bolezen se sistemsko ne širi na druge sklepe in kosti. Zdravljenje osteoartroze običajno poteka z namenom olajšanja bolečin in ojačenja mišic, ki obdajajo prizadeto območje, torej fizioterapijo, magnetno terapijo s sistemom MAG 204, fizično aktivnostjo in v težjih primerih operacijo (zamenjavo sklepa).

– Revmatoidni artritis (RA): Revmatoidni artritis je kronična sistemska vnetna bolezen, ki povzroča degenerativne spremembe na sklepni ovojnici. Lahko vpliva tudi na kožo, oči, pljuča, srce, kri in živce. Simptomi RA se lahko pojavljajo v bolj ali manj težki obliki, a načeloma je bolezen neozdravljiva in se s časom poslabša. Najpogostejši in prvi simptom RA so bolečine in otekanje v več sklepih, običajno simetrično po telesu (npr. obe koleni, obe zapestji, itd.), pojavijo pa se lahko tudi otrplost (predvsem zjutraj), težave z očmi in pljuči ter pomanjšanje energije. Vnetje ovojnice sklepov lahko uniči prizadet hrustanec ter deformira sklepe. Ko bolezensko stanje napreduje, lahko sklepi postanejo boleči in ne opravljajo svojih funkcij več uspešno. Izredno pomembno je, da se revmatoidni artritis začne zdraviti čimprej, zato da lahko minimiziramo že nastalo škodo za sklepe in kosti ter omejimo nadaljnje degenerativne spremembe. Najpogosteje bo pacientom predpisanih več vrst zdravil, poleg tega pa se, kot podpora, uporablja tudi magnetna terapija s sistemom MAG 204 ter po potrebi operacije (običajno menjava sklepov in rekonstrukcija vezi).

Lupus: je kronična in neozdravljiva motnja imunskega sistema. Celice imunskega sistema napadajo lastna zdrava tkiva telesa, kar vodi do vnetja in poškodb. Simptomi so lahko omejeni na kožo, pogosteje pa lupus povzroča tudi spremembe v notranjosti telesa, kot so bolečine v sklepih, poškodbe  srca, ledvic in drugih vitalnih organov. Čeprav bolezen ni ozdravljiva, lahko s primernim zdravljenjem omilimo simptome in omejimo napredovanje bolezni. Vnetje ter bolečine v sklepih in mišicah so pogosto prvi znak lupusa,. Ta bolečina se navadno pojavi na obeh straneh telesa hkrati, zlasti v sklepih zapestja, rok, prstov in kolen, vendar za razliko od revmatoidnega artritisa lupus običajno ne povzroči trajne poškodbe sklepov. Značilni simptomi so tudi spremembe na koži (izpuščaji in Raynaundov sindrom) ter kronična utrujenost. Lupus je v zgodnjih stadijih bolezni težko razlikovati od podobnih revmatoidnih bolezni, kot so revmatoidni artritis in polimialgija, zato se diagnozo potrjuje z laboratorijskimi testi. Lupus se lahko obvladuje z rednim jemanjem predpisanih zdravil (mazila, protivnetna in protibolečinska zdravila, represorji imunskega sistema), fizično aktivnostjo in podporno uporabo sistema za magnetno terapijo MAG 204.

– Spondiloartropatije – ankilozirajoča spondiloza (AS) in psoriatični artritis (PsA)

Ankilozirajoči spondilitis (AS) je vrsta artritisa, ki povzroča bolečine in togost hrbtenice. Ta kronična bolezen, znana tudi kot Bechterewova bolezen, se običajno začne v spodnjem delu hrbta. Lahko se razširi do vratu ali poškoduje sklepe na drugih delih telesa. Ime tega stanja je sestavljeno iz pojmov ‘ankiloza’, kar se navezuje na zraščanje kosti ali drugega trdega tkiva in “spondilitis”, kar pomeni vnetje kosti hrbtenice ali vretenc. Ob težjem poteku bolezni lahko AS pripelje do grbe. Izbruh te bolezni je bolj pogost pri moških in je običajno genetskega izvora (bolniki imajo v krvi prisoten protein HLA-B27). Ankilozirajoči spondilitis je kronična neozdravljiva bolezen, katere simptome se lahko blaži z jemanjem protibolečinskih zdravil, redno fizično aktivnostjo in uporabo magnetne terapije s sistemom MAG 204.

Psoriatrični artritis je bolezen, ki se občasno pojavi pri bolnikih (pri približno 30 %) s kožno psoriazo (luskavico). Inflamatorni imunski odziv se poleg kože pojavi tudi v sklepih in hrbtenici (v tem primeru se imenuje spondilitis), pri redkejši obliki pa na mestu, kjer se kite pritrdijo na kosti. PsA povzroča bolečino, občutljivost in otekanje na prizadetih mestih. To bolezen zdravimo na podoben način kot revmatoidni artritis – s predpisanimi zdravili, pri blaženju simptomov pa je v pomoč tudi redna fizična aktivnost in uporaba sistema MAG 204 za magnetno terapijo.

luskavica

– Putika je bolezen, ki jo povzroča prevelika koncentracija sečne kisline (uree) v krvi in sklepih. Je oblika artritisa, ki se najpogosteje pojavi pri moških, starejših od 40 let, predvsem v primeru  prekomerne telesne teže in diagnozi hipertenzije. Putika se običajno pojavi v obliki intenzivne bolečine v sklepu, najpogosteje prvič v palcu na nogi. Pojavi se lahko tudi v drugih sklepih, npr. kolenu, gležnju, komolcu ali prstih. Nenadni napadi putike so lahko izjemno boleči, a se s pravočasnim zdravljenjem simptome hitro ublaži, tako bolečina kot vnetje pa izgineta v nekaj dneh. Blage oblike putike se obvladuje z zdravo prehrano, fizično aktivnostjo in redno uporabo magnetne terapije s sistemom MAG 204, pri težjih oblikah pa je potrebo jemati tudi predpisana zdravila.

– Revmatična polimialgija je kronična vnetna bolezen, ki povzroča bolečine in togost v mišicah, zlasti v ramenskem obroču in kolkih. Simptomi revmatične polimialgije se običajno pojavijo po 65. letu starosti in se hitro razvijejo.

Pogosto je povezana tudi z drugim vnetnim stanjem – artritisom velikanskih celic, ki lahko povzroči glavobole, težave z vidom, bolečine v čeljusti in občutljivost lasišča. 

Polimialgijo se obvladuje predvsem s predpisanimi zdravili (kortikosteroidi), pri blaženju simptomov pa pomaga tudi redna fizična aktivnost v okviru zmožnosti bolnika ter redna uporaba sistema za magnetno terapijo MAG 204.

Posnetek zaslona 2021-12-27 121522

Uporaba magnetne terapije s sistemom MAG 204 za blaženje simptomov revmatoidnih bolezni.

Čeprav poznamo veliko število revmatoidnih bolezni (skoraj dvesto) in je velika večina izmed njih kroničnih ter neozdravljivih, si bolniki pri blaženju simptomov pomagajo z magnetno terapijo.

Sistem MAG 204 za magnetno terapijo se posebej posveča blaženju simptomov številnih revmatoidnih bolezni.

Osteoartritis in artroza:

Programi št. 5-16 so namenjeni zdravljenju artroze, ki prizadene različne dele telesa, programa 54 in 55 pa osteoartritisu. Študija[1] je pokazala, da bolniki z osteoartritisom in artrozo opažajo najmanj 26 % olajšanje bolečine po redni uporabi elektromagnetne terapije, kot je terapija s sistemom MAG 204. Poleg olajšanja bolečine bolniki poročajo tudi o izboljšani gibljivosti prizadetega sklepa. Magnetna terapija spodbuja obnovo celic in prizadetega tkiva, zato je posebej učinkovita pri blaženju simptomov artroze in osteoartritisa.

Dva glavna cilja magnetnega zdravljenja pri bolnikih z artrozo in osteoartritisom sta pospešiti celjenje in zmanjšati bolečino. Med terapijo se magnetne razpršilce MAG 204 namesti na prizadeti del telesa.  Magneti v razpršilcih nato stimulirajo celične in kemijske procese v telesu, kar pospeši prekrvavitev in s tem povečan dovod kisika ter hranil na mesto artroze. Prav tako magneti istočasno tudi stimulirajo živčne končiče, tako da prekinjajo signale, ki v možgane pošiljajo bolečinski odziv, s tem pa zmanjšajo bolečine.

Številka programa Namen uporabe
5 Artroza kolkov
6 Artroza gležnja
7 Artroza vratu
8 Artroza kolena
9 Artroza komolca
10 Artroza prstov
11 Artroza hrbtenice
12 Splošna artroza
13 Artroza ledvene hrbtenice
14 Artroza rok
15 Artroza zapestja
16 Artroza rame
54 Osteoartritis kolena
55 Osteoartritis rok

Revmatoidni artritis:

Za blaženje simptomov revmatoidnega artritisa se v sklopu sistema MAG 204 uporablja program št. 4. Revmatoidni artritis je kronična sistemska bolezen, pri obvladovanju katere se moramo posvetiti celotnemu telesu. Študija[1] je pokazala, da magnetna terapija zmanjša reaktivnost imunskega sistema v primeru vnetnih in degenerativnih sprememb v sklepih, ima pa tudi analgetični in antiedematozni učinek, kar je ključnega pomena pri bolnikih z RA. Najboljša učinkovitost magnetne terapije s sistemom MAG 204 je pri blaženju simptomov revmatoidnega artritisa dosežena, če se uporablja 2 x dnevno več tednov. Študija[2] je ocenila aktivnost lizosomskih encimov, infiltracijo vnetnih celic ter otekanje pri bolnikih, ki so redno uporabljali magnetno terapijo in pokazala znatno izboljšanje vseh treh ravni. Navedene študije izpostavljajo pomembnost uporabe magnetne terapije s sistemom MAG 204 pri bolnikih z revmatoidnim artritisom, saj je bilo v njih opaženo ne le izboljšanje ravni bolečine, pač pa tudi delna odprava faktorjev, ki poslabšanje zdravstvenega stanja spodbudijo.

Številka programaNamen uporabe
4Artritis

 Fibromialgija

Fibromialgija je bolezen, ki prizadene mišice. V njih povzroči občutek otopelosti in bolečine. V sklopu sistema MAG 204 se za blaženje simptomov fibromialgije uporablja program št. 44. Študija[1] je pokazala, da uporabniki magnetne terapije z diagnozo fibromialgije po redni uporabi opazijo veliko izboljšanje bolečine, krajšo in manj močno jutranjo otopelost ter izboljšano raven energije.

Številka programaNamen uporabe
44Revmatizem

Spondilitis, spondiloza, putika ter ostale revmatoidne bolezni

 Spondilitis, spondilozo, putiko ter ostale nespecificirane revmatoidne bolezni se v okviru sistema MAG 204 obvladuje s programom št. 52. Skupina revmatoidnih bolezni je zelo široka, zato v okviru sistema za domačo uporabo ni možno predvideti programov za vsako motnjo, razvit pa je bil za manj pogoste oblike bolezni enoten program. Program št. 52 deluje protivnetno in protibolečinsko, kar je izvrstno za blaženje simptomov vseh revmatoidnih bolezni, saj so (z izjemo osteoartritisa in artroz, za katere so razviti posebni programi opisani zgoraj) te običajno izražene z vnetjem v sklepih ali drugih delih mišično-skeletnega sistema. Opravljena študija[1] poljskih zdravnikov je pokazala, da uporaba magnetne terapije zmanjša trajanje jutranje togosti pri bolnikih s fibromialgijo, pri vseh bolnikih (z različnimi diagnozami revmatoidnih bolezni) pa je bil opažen antiinflamatorni učinek. V isti študiji je 82 % bolnikov poročalo o vsaj 35 % olajšanju bolečine.

Sklop študij[1] je pokazal, da je magnetna terapija učinkovita pri spodbujanju zdravljenja vnetnih bolezni in poškodb mišično-skeletnega sistema, bolezni živčnega sistema, motenj mišičnega tonusa ter lajša bolečine in izboljšuje delovanje mišično-skeletnega sistema.

Pri blaženju simptomov revmatoidnih bolezni je pomembno predvsem to, da se magnetna terapija kombinira z farmakoterapijo (predpisanimi zdravili), ob redni uporabi magnetne terapije pa je številnim bolnikom omogočeno bolj naravno zdravljenje, saj se njihova potreba po protibolečinskih zdravilih zmanjša.

Številka programaNamen uporabe
52Revmatizem

Viri: 

 1. Li S, Yu B, Zhou D, He C, Zhuo Q, Hulme JM, Musculoskeletal Group.
 2.  
 3. Steczko D, Bijak E, Bijak P, et al. Postępowanie rehabilitacyjne wreumatoidalnym zapaleniu stawów. Prakt Fizjoter Rehabil 2013; 45: 45-52.
 4.  
 5. Kądziołka J, Grzegorczyk J, Rawska A. Wpływ fizjoterapii na poziom odczuwanego bólu uchorych na reumatoidalne zapa-lenie stawów. Prz Med Uniw Rzesz 2009; 7: 46-5 
 6.  
 7.  Static magnetic fields for treatment of fibromyalgia: a randomized controlled trial, doi: 10.1089/107555301300004538. 
 8.  
 9. Krawczyk-Wasielewska A, Kuncewicz E, Sobieska M, et al. Oce-na skuteczności fizykoterapii wuśmierzaniu bólu towarzyszą-cego reumatoidalnemu zapaleniu stawów. Nowa Med 2007; 4: 74-79. 
 10.  
 11.  The use of magnetic fields in treatment of patients with rheumatoid arthritis. Review of the literature 

KJE VSE VAM ŠE LAHKO POMAGA MAG204?

IZBOLJŠANJE PREKRVAVITVE

NOČNA
TERAPIJA

OBVLADOVANJE SLADKORNE BOLEZNI, HIPERTENZIJE,...

ŠPORTNA REGENERACIJA

POŠKODBE

OSTEOPOROZA

KRONIČNE BOLEZNI

REVMATIČNA OBOLENJA