Menu Close
Osteoporoza

Kaj je osteoporoza?

Osteoporoza – prevedeno v slovenščino ‘porozna kost’ – je bolezen, ki tanjša in oslabi kosti. Bolniki so izpostavljeni večjemu tveganju za nenadne in nepričakovane zlome, saj osteoporoza povzroči zmanjševanje kostne mase in jih s tem naredi krhke. Kosti so sestavljene iz živega tkiva, ki se nenehno razgrajuje in obnavlja. Osteoporoza se pojavi, ko nastanek nove kosti ne sledi razgradnji stare kosti.

Bolezen se pogosto razvije brez kakršnih koli simptomov ali bolečin in je običajno ne odkrijemo, dokler oslabljene kosti ne povzročijo poškodb. Večinoma se pri bolnikih pojavljajo zlomi kolkov, zapestij in hrbtenice. Prav zaradi začetne asimptomatičnosti je pomembno, da v starejših letih skrbimo za zdravje svojih kosti tako, da hodimo redno na pregled gostote kosti. V naprednih stadijih bolezen poleg pogostih zlomov in poškodb povzroča tudi bolečine, zniževanje telesne višine ter nagnjeno oziroma zgrbljeno držo.

Osteoporoza se lahko razvije pri komerkoli, najpogosteje pa je opažena pri starejših ženskah. Ostali dejavniki tveganja so prenizka telesna teža, družinska zgodovina te bolezni in jemanje določenih zdravil, pomanjkljiva ali previsoka raven nekaterih hormonov (predvsem estrogen in testosteron).

Preprečevanje, omilitev ter zdravljenje osteoporoze

Osteoporoza je resna bolezen, a jo je možno omiliti ali celo preprečiti, če se odločimo za zdrav življenjski slog. Zdrava, uravnotežena prehrana z visoko količino kalcija in vitamina D je izrednega pomena za ohranjevanje močnih kosti. Odrasle osebe med 18 in 50 letom starosti potrebujejo okoli 1000 mg kalcija na dan, ta potreba pa se poviša na 1200 mg dnevno po dopolnjenem 50. letu starosti. Dnevni vnos kalcija iz vseh virov (hrana in prehranska dopolnila) ne sme presegati 2000 mg, saj prevelika količina lahko privede do srčnih bolezni in ledvičnih kamnov, predvsem, če je bil vir kalcija prehransko dopolnilo. Vitamin D izboljša absorpcijo kalcija v telesu. Načeloma ljudje lahko sintetiziramo dovolj vitamina D z izpostavljenostjo sončni svetlobi, dober vir pa so tudi nekatera živila, predvsem ribe (losos, postrv,…). Pri vnosu vitamina D s prehranskimi dopolnili moramo paziti na njegovo količino (ki naj ne presega 800 IE na dan – večina multivitaminov vsebuje med 600 in 800 IE), saj so vitamini A, D, E in K topni v maščobi in lahko ob dolgotrajnem povečanem vnosu povzročijo zdravstvene težave. Za ohranjanje močnih kosti in upočasnitev izgube kostne mase je nujna tudi redna telesna aktivnost. Najboljše za naše zdravje je, da kombiniramo vaje za obremenitev in ravnotežje, saj s tem zmanjšamo nevarnost za padce in poškodbe. V primeru, da je bolezen že v naprednih stadijih bodo bolnikom predpisana tudi druga zdravila, najpogosteje iz skupine biofosfonatov.

Magnetna terapija 

Veliko za zdravje svojih kosti lahko naredimo tudi s tem, da redno izvajamo magnetno terapijo s sistemom MAG 204. Magnetna terapija je pri zdravljenju in preprečevanju osteoporoze izredno učinkovita, saj pospešuje obnovo in regeneracijo kostnih tkiv. Študija[1] je pokazala, da so se kostni minerali in mineralna gostota kosti v testni skupini izpostavljeni dinamičnim magnetnim poljem (kot so v okviru sistema MAG 204) znatno povečali, v kontrolni skupini pa se niso spremenili. Po koncu 6 mesecev redne magnetne terapije so bile odkrite tudi pomembne spremembe v  biokemičnih markerjih. Ravni alkalne fosfataze, specifične za kosti (BAP) so bile povišane, ravni testosterona in kortizola  so bile bistveno nižje, estradiol pa višji kot v kontrolni skupini, kar potrjuje učinkovitost dinamičnih magnetnih polj pri zdravljenju in preprečevanju osteoporoze. Naslednja študija[2] je prav tako pokazala, da dodana magnetna terapija (kot s sistemom MAG 204) k standardnemu farmakološkemu zdravljenju osteoporoze znatno poveča mineralno gostoto kosti (BMD) pri starejših osebah. V tej študiji so bile oblikovane tri testne skupine, ki so prejele enako standardno farmakološko zdravljenje, sestavljeno iz vitamina D, kalcija in natrijevega alendronata.

Ena izmed njih je nato 4 mesece prejemala še magnetno terapijo, druga pa standardno fizioterapijo, tretja skupina pa je bila testna. Najboljše rezultate so opazili v skupini, ki je prejemala magnetno terapijo.

Najpomembnejša študija[1] o učinkovitosti magnetne terapije (kot v okviru sistema MAG 204) za zdravljenje osteoporoze je pokazala, da so učinki najboljši, če se terapija izvaja redno po nekaj tednov. Razmaki med ciklusi ne smejo biti nikakor daljši od 36 tednov, saj se po tem času pozitivne spremembe, povzročene s strani magnetov, začnejo degenerirati.

Magnetna terapija za zdravljenje in preprečevanje osteoporoze se v okviru sistema MAG 204 izvaja s programom št. 56. Za zdravljenje zlomov in drugih poškodb, ki so posledica osteoporoze se uporabljajo programi, opisani tukaj (https://magnetnaterapija.com/poskodbe/).

 

Številka programaNamen uporabe
56Osteoporoza

Magnetna terapija v okviru sistema MAG 204 je posebno primerna za starejše bolnike, ki zaradi težav z osteoporozo ali drugimi kroničnimi boleznimi ne morejo biti tako fizično aktivni, kot bi bilo v njihovi situaciji idealno. Nevarnost za padce, zlome in poškodbe je predvsem v tej skupini velika, zato je izredno pomembno, da povečamo gostoto kosti na varen in za njih udoben način s sistemom MAG 204 in uporabo predpisanih zdravil (kalcij, vitamin D in ostala).

Play Video

Viri: 

  1. Veysi Akpolat et al, Treatment of osteoporosis by long-term magnetic field with extremely low frequency, DOI: 10.1080/09513590902972075
  2. Alsayed Abdelhameed Shanb et al, DOI: 10.3233/BMR-160607
  3. Cemil Sert, Mustafa Denız, M.Zahir Düz, Feyzan Aks¸ Abdurrahman Kaya: The preventive effect on bone loss of 50-Hz, 1-mT electromagnetic field in ovariectomized rats
  4. Huang Li-qun, He Hong-chen, He Cheng-qi, Chen Jian, Yang Lin: Clinical update of pulsed electromagnetic fields on osteoporosis
  5. Naomi N. Shurpak: Therapeutic uses of pulsem magnetic-field exposure: a review

KJE VSE VAM ŠE LAHKO POMAGA MAG204?

IZBOLJŠANJE PREKRVAVITVE

NOČNA
TERAPIJA

OBVLADOVANJE SLADKORNE BOLEZNI, HIPERTENZIJE,...

ŠPORTNA REGENERACIJA

POŠKODBE

OSTEOPOROZA

KRONIČNE BOLEZNI

REVMATIČNA OBOLENJA