Menu Close
Poškodbe

Poškodba je splošen izraz, ki se nanaša na škodo, ki jo osebi povzročijo nesreče, padci, udarci in podobni dogodki. Vsako leto se v Sloveniji veliko ljudi poškoduje, posledice pa lahko segajo od zelo lahkih do življenjsko nevarnih. Poškodbe se lahko zgodijo pri delu ali igri, v zaprtih prostorih ali na prostem, pri vožnji avtomobila ali hoji čez cesto. Različne vrste poškodb se zdravijo na različne načine – pri blažjih običajno ni potrebna večja intervencija, medtem ko je v primeru travme pogosto nujen celo operacijski poseg. Pri zdravljenju večine vrst poškodb je izredno efektivna magnetna terapija s sistemom MAG 204.

Rane so poškodbe, ki predrejo kožo ali druga telesna tkiva. Vključujejo ureznine, praske, odrgnine in predrto kožo. Magnetna terapija s sistemom MAG 204 ni primerna za uporabo na odprtih ranah.

Kako zdravimo poškodbe z magnetno terapijo?

Magnetna terapija s sistemom MAG 204 je izredno učinkovita pri zdravljenju vseh vrst poškodb, saj spodbuja razmnoževanje in obnovo celic, kar pospeši obnovo tkiva ter tako skrajša čas celjenja. Prav tako magnetna terapija lajša bolečine, saj prekinja živčne signale, ki v možgane pošiljajo navodila za bolečinski odziv. Magneta terapija s sistemom MAG 204 je s strani Ministrstva za zdravje Republike Slovenije priznana kot neinvazivna, varna in enostavna metoda za zdravljenje poškodb, bolečin in vnetij. Študija[1] iz Nemčije je pokazala, da ima uporaba dinamičnih magnetnih polj za lajšanje bolečine in hitrejše celjenje poškodb pozitivne učinke na paciente v kliničnih preizkušnjah. Za profesionalne in rekreativne športnike ima magnetna terapija še dodaten pomen, saj je študija[2] iz prestižne univerze v ZDA pokazala, da lahko znatno zmanjša otekline, če jo uporabimo takoj po poškodbi tkiva.

Številka programa Namen uporabe
17 Burzitis
18 hondropatija pogačice
19 Modrice v mišicah
21 Zvin kolena
22 Zvin ostalih sklepov
41 Modrice
43 Plantarni fasciitis
45 Zlomi
46 Zlom nosnih kosti
47 Vnetje udov
48 Meniskus poškodba I
49 Meniskus poškodba II
51 Dislokcija
57 Pertiarthitris(poškodba rame
58 Zlom posthumous
59 Poškodba posthumous
63 Napete mišice
64 Talalgija
66 Tedinitis
67 Patellar tendinitis

Modrice, raztrganine v mišicah in zvini sklepov so najpogostejše poškodbe tako med športniki kot tudi manj aktivnimi prebivalci, zato je to odkritje pomemno. Nastanek manjše otekline namreč prav tako pospeši celjenje poškodbe in posledično povzroči manjšo bolečino.

Magnetna terapija je bila v uradni medicini prvič licencirana leta 1979 v ZDA, ko jo je tamkajšnje ministrstvo za zdravje začelo uporabljati za zdravljenje zlomov in fraktur. Od takrat je bilo na področju narejenih ogromno raziskav, ki so v večini pokazale obetavne rezultate pri uporabi dinamičnih elektromagnetnih polj (kot je sistem MAG 204) za zdravljenje poškodb in bolečin[1].

Magnetna terapija s sistemom MAG 204 učinkovito zdravi poškodbe na podlagi treh celičnih in izvenceličnih procesov.

A) Učinek na celično membranomagnetna terapija deluje tako, da ponovno polarizira celične strukture, ki so se po poškodbi depolarizirale. Depolarizacija poruši ravnovesje znotraj in izven celice (kar je običajno zagotovljeno z natrijevo-kalijevo črpalko), kar je v okviru tkiva opazno z oteklino in vnetjem. S ponovno vzpostavitvijo celičnega mehanizma transporta magnetna terapija deluje tako na vzroke za poškodbo kot na simptome (bolečina, oteklina in vnetje).

B) Učinek na intersticijski in tkivni mehanizem = delovanje na beljakovinske molekule, prisotne v vezivnem tkivu. Magnetna terapija vpliva na beljakovine, iz katerih je sestavljen kolagen. Ti proteini delujejo kot magneti in ko jih magnetno polje privlači, se začnejo vrteti, kar fizično energijo pretvori v elektrokemične pojave. Elektromagnetni valovi lahko aktivirajo tudi hemoglobin, ki ga zaradi svoje feromagnetne narave privlačijo magnetna polja, kar omogoča večjo oksigenacijo tkiv.

C) Tangencialni mehanizem = delovanje na kostno tkivo. Elektromagnetni valovi v okviru sistema MAG 204 so neionizirajoči valovi nizke frekvence in intenzitete, ki jih organi in biološka tkiva ne absorbirajo neposredno, ampak imajo nanje biofizičen vpliv.

Uporaba magnetne terapije v okviru sistema MAG 204 je učinkovit in varen način zdravljenja bolečin in vseh vrst poškodb, saj deluje hitro, uporaba brez nadzora zdravstvenega delavca pa je preprosta.

V športnih klubih in podobnih organizacijah, kjer je nevarnost za poškodbo velika, je lastništvo aparata za magnetno terapijo MAG 204 pomembna prednost, saj je magnetna terapija izredno učinkovita pri preprečevanju nastanka otekline in vnetja, kar pa podaljša čas zdravljenja.

odskodninski-zahtevek-za-poskodbo

VIRI:

  1. G Salomonowitz , M Friedrich, B J Güntert; DOI: 10.1007/s00482-010-1005-0
  2. University of Virginia. “Healing Value Of Magnets Demonstrated In Biomedical Engineering Study.” ScienceDaily. ScienceDaily, 7 January 2008.
  3. Magnets: Findings from Scientific Studies and Clinical Trials

KJE VSE VAM ŠE LAHKO POMAGA MAG204?

IZBOLJŠANJE PREKRVAVITVE

NOČNA
TERAPIJA

OBVLADOVANJE SLADKORNE BOLEZNI, HIPERTENZIJE,...

ŠPORTNA REGENERACIJA

POŠKODBE

OSTEOPOROZA

KRONIČNE BOLEZNI

REVMATIČNA OBOLENJA