Menu Close
Prekrvavitev

Kaj prekrvavitev je in zakaj je pomembna?

Prekrvavitev oziroma cirkulacija krvi po telesu je stalen cikličen življenjski proces. V sklopu le-tega kri preteka iz srca skozi arterije, arteriole in kapilare, ki dosežejo vsa tkiva organizma, nato pa se po venah in venuolah vrne do srca. To neprekinjeno gibanje krvi je potrebno za vzdrževanje in oskrbo telesa s kisikom, hranili iz črevesja, pa tudi za distribucijo hormonov, številnih drugih spojin, vode, toplote ter za izločanje celičnih in tkivnih odpadkov. Tipična zdrava odrasla oseba ima okoli 5 litrov krvi, v mirovanju pa se zaključi cirkulacijski krog v približno eni minuti. Ta pretok se lahko močno poveča med športno aktivnostjo, ko hitrost prekrvavitve doseže do 25 L/minuto pri zdravih odraslih in do 35 L/minuto pri vrhunskih športnikih.

Zdrav in stalen pretok krvi je nujen za pravilno delovanje vseh tkiv telesa, največji vpliv pa ima na pljuča, možgane, mišice, kožo, prebavni trakt, ledvica ter seveda, samo srce.  Samo za oskrbovanje možganov s krvjo telo porabi približno 15 % cikla, saj le-ti ne prenesejo več kot nekaj sekund prekinitve pretoka brez izgube zavesti, daljše prekinitve pa povzročijo nepopravljivo škodo.

Razlogi za poslabšanje prekrvavitve:

Hitrost in učinkovitost prekrvavitve telesa se načeloma zmanjšuje s starostjo, saj imajo starejše osebe pogosto manj aktiven življenjski slog ter povečano tveganje za zadebelitev žil in zmanjšano občutljivost baroreceptorjev, ni pa to edini vzrok za slabo prekrvavitev.

Drugi najpogostejši vzroki so:

– ateroskleroza (otrdelost arterij), ki lahko vodi v bolezni perifernih arterij

– globokovenska tromboza

– sladkorna bolezen

– prekomerna telesna teža

– kajenje in prekomerno uživanje alkohola

– sedeč življenjski slog

Simptomi slabe prekrvavitve:

Najpogostejši začetni simptomi slabe prekrvavitve se pojavijo v udih in vključujejo: 

– mrzli udi (zlasti stopala in prsti na rokah)

– močno izražene žile

– občutek, da so udi težki

– otrplost in mravljinčenje

– bolečine in krči

Izredno pomembno je, da za ohranjanje dobre prekrvavitve (in izboljševanje slabe) vestno skrbimo, saj v nasprotnem primeru lahko zbolimo za resnimi kroničnimi boleznimi in oslabimo naš imunski sistem, kar pa poveča nevarnost okužbe in težje okrevanje tudi pri blažjih boleznih, npr. navadnem  prehladu ali gripi.

Kaj lahko naredimo, da si prekrvavitev izboljšamo?

Veliko lahko za izboljšanje prekrvavitve naredimo že s tem, da se redno gibamo. Prvi simptomi slabe prekrvavitve se običajno pojavijo v nogah in stopalih, saj morajo žile (vene)  iz spodnjih okončin kri potiskati navzgor nazaj proti srcu s pomočjo mišic, ki jih obdajajo. Ko hodimo, pripomoremo k temu tako, da s krčenjem mišic spreminjamo tlak v njih.

Za vse osebe pa samo aktiven življenjski ni dovolj, saj bodisi nimamo dovolj prostega časa za redno aktivnost, nam to preprečujejo druga obolenja ali pa že trpimo za napredno slabo prekrvavitvijo, kjer potrebujemo dodatno pomoč.

V teh primerih je dobra rešitev magnetna terapija. Znanstvene študije zdravnikov iz prestižnih univerz v Philadelphii in Michiganu[1] v ZDA so pokazale, da močna magnetna polja lahko dramatično zmanjšajo viskoznost krvi in tako povečajo cirkulacijo. Ta magnetni učinek je posledica hemoglobina (beljakovine na osnovi elementarnega železa v rdečih krvnih celicah). Na enak način, kot se železne opilke poravnajo vzdolž poljskih linij okoli paličnega magneta, tako se rdeče krvne celice poravnajo vzdolž ravnih poljskih linij elektromagneta, kar pa jih spodbuja, da se ločijo in usmerijo v pravilno smer krvnega obtoka. Prav tako je študija Dr. Marthe Hinman[2] iz Univerze v Teksasu pokazala splošen pozitiven vpliv statičnih magnetnih polj na hitrost srčnega vpliva, krvni tlak ter posledično prekrvavitev pri odraslih osebah. Naš aparat za elektromagnetno terapijo MAG 204 italijanskega proizvajalca Platinum Med deluje na podlagi statičnih magnetnih polj. Ta s konstantnimi pulzi povzročijo pozitivne procese v telesu na celični ravni, katerih učinkovitost je bila dokazana v prej omenjenih študijah

[1] Rongjia Tao, Ke Huang; University of Michigan, Ann Arbour

[2]  DOI: 10.1191/0269215502cr538oa

KJE VSE VAM ŠE LAHKO POMAGA MAG204?

IZBOLJŠANJE PREKRVAVITVE

NOČNA
TERAPIJA

OBVLADOVANJE SLADKORNE BOLEZNI, HIPERTENZIJE,...

ŠPORTNA REGENERACIJA

POŠKODBE

OSTEOPOROZA

KRONIČNE BOLEZNI

REVMATIČNA OBOLENJA