Menu Close
Športna regeneracija

Učinki magnetne terapije z pulznimi polji postajajo vse bolj poznani in dokazani, med drugim tudi med profesionalnimi športniki. Zaradi napora, ki ga predstavlja vsakodnevna vadba, so vrhunski športniki izpostavljeni veliko večjim tveganjem za poškodbe in preobremenitev telesa. Številni, tako slovenski, kot tudi tuji profesionalni športniki, izvajajo magnetno terapijo s sistemom MAG 204 vsakodnevno, z namenom regeneracije mišično-skeletnega sistema, optimiziranja vzdržljivosti in presnove. Nikakor pa ni regeneracija, ki jo omogočimo z rednim izvajanjem magnetne terapije namenjena le profesionalnim športnikom – njeni pozitivni učniki so ključni za vsakega posameznika, ki želi v vseh življenjskih obdobjih ohranjati vitalnost in dobro počutje.

Slika 1 :Regeneracija tkiva po magnetni terapiji
Slika 2: Povečana proizvodnja ATP po magnetni terapiji
Med treningom se v mišicah zgodi več fizioloških sprememb – med drugim lahko v njih nastanejo majhne rane, ki so posledica trganja vlaken. Če mišicam ni omogočeno dovolj počitka med treningi, se lahko pojavijo večje rane, kar posledično prinaša manj učinkovito bodočo vadbo ter zmanjšano  vitalnost ter zmogljivost. Prav tako se v mišičnem tkivu kopičijo celični odpadki, kar pripelje do zmanjšanja oskrbe celic s kisikom in glukozo. Magnetna terapija je v namen regeneracije telesa po športni aktivnosti in morebitnih poškodbah, ki so nastale kot posledica vadbe, uporabljena že dolga leta, prvič pa so pionirski znanstveniki pozitivne učinke opisali že v antičnem svetu. Študije[1] so pokazale, da uporaba regeneracijske magnetne terapije s sistemom MAG 204 izboljšuje prekrvavitev, pospešuje obnovo celic ter celično presnovo, kar lahko vodi do hitrejšega odstranjevanja odpadkov in izboljšanja oskrbe celic s kisikom in hranili. Raziskave kažejo vsaj 1-odstotno povečanje lokalnega privzema kisika v tkivih po zdravljenju s magnetno terapijo. Regeneracijski učinek magnetne terapije s sistemom MAG 204 vodi do varnejšega, hitrejšega okrevanja po treningu ali tekmovanju ter povečanja zmogljivosti med vadbo. Profesionalnemu športniku ti učinki omogočajo bolj celovito in uspešno vadbo ter rezultat na tekmovanjih, rekreativnim športnikom pa to manj neprijetnih posledic dan po aktivnosti. Za vsakogar pa magnetna terapija ustvari bolj optimalno in zdravo okolje v telesu.

[1] Case Studies and Testimonials, 1999

Prav tako poznamo številne pozitivne učinke, povezane z uporabo magnetne terapije s sistemom MAG 204 pred treningom, saj ta spodbuja proces, imenovan fosforilacija miozina, ki poveča proizvodnjo energije v mišicah. Fosforilacija proizvaja ATP, ki je bistvenega pomena za celično energijo. Pomanjkanje ATP, ki se zgodi pri naporni aktivnosti, povzroči oslabitev mišic in potencialno krče. Počitek sicer naravno obnavlja ATP, a le, če je dovolj dolg, kar pa pri profesionalnih športnikih pogosto ni možno. Magneta terapija s sistemom MAG 204 s povečanim gibanjem ionov in elektrolitov pomaga celicam povečati svojo energijo do 500 %

[1] PEMF

Tetive, vezi, kosti, hrustanec in mišice so sestavni deli mišično-skeletnega sistema. Med temi tetive delujejo kot mehansko aktiven most, ki je odgovoren za povezovanje in prenos sil med mišicami ali od mišic do kosti. S tem omogočajo pretvorbo mehanskega vnosa v biokemične signale, ki ustvarjajo gibanje in omogočajo premikanje delov telesa. Morfološko so ta mehansko odzivna vezivna tkiva sestavljena iz enoosno usmerjenih vlaken, urejenih po specifični hierarhiji, sestavljena pa so pretežno iz kolagena tipa I. Kolagenska vlakna se združujejo v snope, ki so obdani z endotendineumsko ovojnico, ki preprečuje trenje, s tem pa omogoča gladko drsenje tetiv in posledično gibanje telesa.

Mehanska preobremenitev (med fizično aktivnostjo), lahko povzroči mikropoškodbe tkiv, zaradi česar se posamezniki, ki se vestno ukvarjajo s športom, odločajo za magnetno terapijo s sistemom MAG 204. Študije, opravljene s strani strokovnjakov na področju medicine športa v zadnjih letih, so na splošno pokazale pozitivne učnike uporabe biomaterialov in terapij s statičnimi in pulznimi magnetnimi polji sistema MAG 204 za doseg regeneracije tetiv. Študija[1] španskih in portugalskih znanstvenikov je dokazala velik klinični pomen magnetne terapije v povezavi z regeneracijo tetiv, saj je bilo opaženo moduliranje poškodovanih celic s strani MT in tako pospešitve obnove. Magnetna terapija regeneracijo tkiv spodbuja z mehanskimi dražljaji na fiziološki ravni; mehanosenzivne molekule  v tetivah (Egr1, Mkx), intracelularne prenašalce (Ca2+, ATP) skupaj s signalnimi potmi (TGF-β,MAPK) – izpostavi mehanski aktivaciji, kar modulira njihovo obnašanje in jih spodbudi k hitrejšemu obnavljanju.

[1] Magnetotherapy: The quest for tendon regeneration; T. Pesqueira; R. Costa-Almeida; M. Estima Gomes; DOI:10.1002/jcp.26637

Magnetna terapija za športno regeneracijo s sistemom MAG 204 omogoča takojšne in trajno olajšanje bolečin, ki so nastale zaradi preobremenitve mišično-skeletnega sistema. Ta učinek dosežejo brez zdravil in drugih kemičnih spojin, saj magnetna terapija temelji na tem, da z mehanskimi dražljaji spodbudi biokemičen odziv v telesu. Ko se v krvi poviša raven kisika, se aktivira limfni sistem in s tem so stimulirane akupunkturne točke, kar povzroči zmanjšanje občutka  bolečine in oteklin ter pospeši obnovo celic.  Zaradi mehanskih dražljajev, ki jih iniciira sistem MAG 204 bodo celice del natrija v celicah izločile in sprejele nazaj kalij, kar v nekaj minutah že začne razgrajati mlečno kislino in tako olajša neprijetne občutke.

 

Že sama vadba, prav tako pa tudi vse poškodbe, povzročajo otekline tkiv. Zato si športniki pogosto pomagajo z ledenimi obkladki, a ti zmanjšajo le površinsko otekanje, otekline in modrice globoko v mišici pa ne prejmejo zdravilnih učinkov. V primerjavi s tem, magnetna terapija s sistemom MAG 204 prodre v tkiva globoko, brez tveganja ali neželenih učinkov na površinskih tkivih.

Dr. Sarah Brewer[1] se z raziskovanjem učinkov magnetne terapije ukvarja že več kot 20 let in je na temo športne regeneracije napisala tudi več knjig – njene obsežne študije pa so pripeljale do tega, da bolj natančno poznamo fiziološke učnike elektromagnetne terapije za regeneracijo. Sledeči učinki so bili v njeni študiji dokazani in jih lahko pričakujejo tudi posamezniki, ki redno uporabljajo magnetno terapijo MAG 204 za športno regeneracijo:

a) Izboljšana prekrvavitev

b) Izboljšana celična presnova (hitrejši odvod celični odpadkov, uvod kisika in glukoze)

c) Protivnetni učinek

d) Pospešena obnova celic in poškodovanega tkiva

e) Vzpostavitev magnetnega energijskega ravnovesja v telesu

O pozitivnih učinkih, ki so jih dosegli z redno uporabo magnetne terapije MAG 204, si lahko preberete tudi v spodnjih mnenjih profesionalnih in amaterskih športnikov.


[1] THE BENEFITS OF MAGNETIC THERAPY ON WELLBEING & SPORTS RECOVERY

KJE VSE VAM ŠE LAHKO POMAGA MAG204?

IZBOLJŠANJE PREKRVAVITVE

NOČNA
TERAPIJA

OBVLADOVANJE SLADKORNE BOLEZNI, HIPERTENZIJE,...

ŠPORTNA REGENERACIJA

POŠKODBE

OSTEOPOROZA

KRONIČNE BOLEZNI

REVMATIČNA OBOLENJA